NFA neemt apotheken Muiden-Weesp over

Na 23 jaar met toewijding haar apotheek te hebben gerund, besloot Katja van Oirschot dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging in haar carrière. “Ik was klaar voor een nieuwe stap in een ander werkveld,” vertelt Katja. Met een lange geschiedenis als lid van de coöperatie Mosadex wist ze dat NFA de juiste keuze was om haar apotheken aan over te dragen. “Ik heb zelfstandig ondernemerschap hoog in het vaandel staan en wilde mijn apotheken aan een nieuwe zelfstandige apotheker overdragen,” legt ze uit.

Katja kijkt met een goed gevoel terug op het verkoopproces en NFA in het bijzonder. “De markt is erg veranderd en NFA speelt daar goed op in door ondernemende apothekers te ondersteunen,” zegt ze. “Ze worden intensief begeleid in het traject met een persoonlijke benadering, ook naar mij toe. Dit was voor mij de juiste manier om over te dragen.”

Een nieuw begin voor Zena

Voor Zena Shamoun was de overname van Katja’s apotheken een nieuwe start in een onbekende omgeving. Na bijna 10 jaar als beherend apotheker te hebben gewerkt in hartje Amsterdam, werd het nu tijd voor de volgende stap, een eigen apotheek. “Ik wist van jongs af aan dat ik apotheker wilde worden en had altijd de ambitie om een eigen apotheek te hebben. Dit waren voor mij hele nieuwe apotheken in een nieuwe omgeving. Een spannende, maar leuke uitdaging,” vertelt Zena.

Zena kwam in contact met NFA door haar vastberadenheid om ondernemer te worden. “Ik hoorde al positieve verhalen van vrienden en collega’s die ook via NFA hun apotheek hadden bemachtigd,” legt ze uit. Het traject met NFA begon met informatieve gesprekken over het concept en proces, waarna ze volledig werd ondersteund van papierwerk en financiële stukken tot aan bij de notaris. “De coach, een apotheker met veel ervaring in het vak en als ondernemer is erg fijn in het proces. Je hebt altijd een sparring-partner die bekend is met de uitdagingen van een eigen apotheek, zeker direct na een overname.”

De samenwerking en vooruitzichten

De samenwerking en overdracht tussen Katja, Zena en NFA bleek een succes. Katja’s ervaring met steun van NFA zorgden ervoor dat Zena een solide basis had om de apotheken te continueren. “Het fijne aan de coach en NFA is dat ze het hele traject voor je klaar staan, ” vertelt Zena.” Bij moeilijke vraagstukken kijken en denken ze graag mee. Als je dit alles gelijk in je eentje moet doen, dan is het een stuk lastiger.”

Zena is vastbesloten om de apotheken verder te moderniseren en te digitaliseren. “We zijn nu vooral bezig om de (nu al goede) processen verder te verbeteren en te optimaliseren om zo nog efficiënter te werken.. Binnenkort wil ik overstappen op papierloos werken en zijn we bezig met een verhuizing naar een nieuw gezondheidscentrum,” deelt ze. Hoewel veranderingen altijd lastig zijn, ziet ze dat haar collega’s de nieuwe werkwijzen goed oppakken.

Aanbevelingen voor NFA

Beide apothekers raden NFA van harte aan voor apothekers die zich aan het oriënteren zijn op overdracht. Katja benadrukt de gedegen ondersteuning en het realistische besef dat het verkoopproces tijd vergt. “Wees je er wel van bewust dat het traject lang is. Het is niet zo dat je apotheek binnen twee maanden verkocht is. Het is een proces dat tijd nodig heeft en dat is logisch,” zegt ze.

Zena prijst het gevoel van eigen zeggenschap dat NFA biedt. “Na 5 tot 7 jaar is de apotheek echt helemaal van jezelf en vanaf dag één ben je al mede-eigenaar. Dankzij NFA kan ik mijn droom verwezenlijken” zegt ze enthousiast.